prvomajski inkubator 2017

Prvomajski Inkubator koji će se još dugo pamtiti

Ovogodišnje, jedanaesto izdanje Prvomajskog inkubatora, svojevrsnim zagrijavanjem, započelo je već 14. travnja, a (po)trajat će sve do 18. svibnja 2017. Ovaj festival, čiju je organizaciju vodi Udruga Kreativni Krk, kao i dosad, nudit će mnoge žanrovski različite glazbene sadržaje, dopunjene međunarodnom, skupnom izložbom na temu “Masovni turizam”, koja je otvorena 1. svibnja u galeriji Decumanus.

Sadržajima bogata proslava Međunarodnog praznika rada tako je otvorena već 14. travnja, prvim “warm up” koncertom održanim u riječkom klubu The Beertija. Nakon toga usljedilo je još jedno predstavljanje riječkoj publici u kultnom klubu Palach, 21. travnja. Uz reviju krčkih bandova na zadnjem “warm up” koncertu, podršku krčanima pružio je riječki The Black Room.

U više nego uspješnoj večeri Prvomajskog Inkubatora izredali su se redom Those Herds, Grapevine Babies, Keen Not Mean, Brain Production, Buco i Kalašnjikovi, te Edo Maajka s bendom.
Plaža Plav u Krku bila je ugodno popunjena kritičnom masom, mahom otočanima, ali i posjetiteljima, gostima iz drugih krajeva Hrvatske, pa i inozemstva. Edo Maajka (s bendom) je potvrdio ono što svi znamo, da je kralj domaćeg hip hopa, a tek s bendom, sastavljenim od izvrsnih glazbenika – dobitna kombinacija za ludilo provod i vrhunsku svirku. Iako je tema ovogodišnjeg Prvomajskog Inkubatora bila Masovni turizam, na koncertnoj večeri festivala nije bilo mjesta šundu i neukusu. Specijalno ove godine, na festivalu su svirali čak pet domaćih izvođača koji su pokazali da se Krk itekako ima čime ponosit, te da „krčki zvuk“ nije samo fraza, već je to duh koji živi već desetak godina među mladim krčkim glazbenicima i prijateljima alternative. Pod „krčki zvuk“ ne misli se na specifičnost frekvencija i boje zvuka, već očita želja za drugačijim i pokušaj udaljavanja od ustajalih načina i običaja komponiranja, a da pritom ne gubi srž glazbe. Ni jedan od bendova koji su nastupili, ne može se svrstati u ladicu nekog žanra, pa tako ni zvijezdu večeri, legendarnog Edu Maajku s bendom, jer se u njihovom nastupu baza hip hopa provlačila kroz dub, elektro, rock, ska, sevdah, punk, reggae i kojekakve druge primjese. Cijeli nastup protekao je uz veliku podršku publike i pozive na bis. Sve u svemu, bio je ovo jedan vrlo kvalitetno zakucani koncertni događaj koji će se zasigurno pamtiti.

Cijelu galeriju slika pogledajte na: PRVOMAJSKI INKUBATOR PAGE