FOTO-NATJEČAJ: Urbane ruševine

Natječaj za sudjelovanje na izložbi "URBANE RUŠEVINE" u sklopu manifestacije PRVOMAJSKI INKUBATOR 2016.


Pozivaju se fotografi, vizualni umjetnici i autori da se prijave za sudjelovanje na žiriranoj grupnoj izložbi koja će se održati u sklopu festivala "Prvomajski inkubator" od 6. – 19. svibnja u gradu Krku.

Ovogodišnji šesti po redu Prvomajski inkubator je glazbeno-likovno-edukativni festival u organizaciji Udruge Kreativni Krk. Obzirom da je jedan od glavnih ciljeva Udruge upravo poticanje stvaralaštva te davanje prostora neafirmiranim i novim talentima, i ove godine umjetnička izložba je jedan od niza tematski povezanih događanja. "Prvomajski inkubator" slavi praznik rada te obrađuje teme koje nam ukazuju na stanje tržišta rada, gospodarstva, proizvodnih sektora, itd. Gotovo svakodnevno, svjedoci smo zatvaranja nekada jakih i uhodanih proizvodnih pogona koji su bili okosnica ekonomskog razvoja i postali svojevrsni simboli regija u kojima se nalaze (primjera je nebrojeno, spomenimo samo nedavno zatvorenu Tvornicu olovaka Zagreb, ili malo stariji slučaj Tvornice vijaka Punat). Donedavno"živo" arhitektonsko tijelo, gubljenjem svoje uloge, odjednom postaje napušten prazan kostur. 

U novije vrijeme pojavio se trend fotografiranja upravo takvih tzv. urbanih ruševina, koji se fokusira na fotografiranje propadanja napuštenih zgrada, hotela, tvornica, strojeva i sl. unutar gradova ili u njihovoj neposrednoj blizini. Ova vrsta fotografije estetizira napuštanje i propadanje građevina, arhitektonskih kompleksa i dijelova grada te potiče debate o važnosti umjetnosti u revitalizacijskim i restauracijskim projektima u (post)industrijskim zonama. Fotografija nam osim svoje dokumentarne vrijednosti pruža i široki spektar umjetničke interpretacije fotografiranog objekta. Mladim umjetnicima ovo je poziv da se nakratko pretvore u urbane istraživače te osim čistog dokumentiranja urbanih ruševina daju svoj pogled na estetiku raspadanja. Također želimo da istraže vlastiti odnos (ili odnos ljudi današnjice) s tim svjedocima, ne tako davne prošlosti. Sudionicima je ostavljeno na izbor kako će obraditi temu. Potičemo sudionike da kvalitetno istraže temu te da joj pristupe suvremeno. 

Odabrani radovi bit će izloženi u renomiranoj galeriji Decumanus u gradu Krku te virtualno na web stranici Udruge Kreativni Krk.

Prijava mora sadržavati:
• digitalni fotografski uradak koji odgovara na zadatak ovog natječaja u .jpeg formatu rezolucije 300 dpi za tisak na A3 format. Pod fotografskim uratkom podrazumijevamo jednu fotografiju, foto-kolaž ili čak narativnu seriju fotografija. Naziv datoteke mora biti spremljen po shemi: Prezime_Ime_Naziv rada_Godina.
Preporučamo slanje preko WeTransfer servisa.

• ukoliko fotografski uradak nije digitalan, autori ga mogu dostaviti na adresu: Udruga   Kreativni Krk (za fotografski natječaj), Ljudevita Gaja 5, 51500Krk, Hrvatska.      (Napominjemo da takve radove ne vraćamo autoru).
• naziv i kratki opis/koncept prijavljenog rada (do pola kartice teksta)
• životopis autora (do pola kartice teksta, email i broj telefona)
• link na web stranicu autora, profil na društvenoj mreži i sl.

Prijave slati na e-mail:
art.kreativni.krk@gmail.com s naznakom „Za foto-izložbu“

Prijave moraju stići zaključno s 25.ožujkom 2016. do 23:59 sati.

Natječaj počinje 10. veljače 2016. i otvoren je zaključno s 25. ožujkom 2016.

U odabiru radova sudjelovat će:
Bruna Justinić (magistar povijesti umjetnosti –suvremena umjetnost / fotografija)
Lucija Štefančić (magistra restauriranja i konzerviranja umjetnina – slikar)
Igor Gržetić (povjesničar umjetnosti i audio-vizualni umjetnik)
Mario Depicolzuane (grafički dizajner i art direktor)

Odabrani radovi bit će objavljeni do 6.travnja 2016. g.na web stranici  i Facebook stranici Udruge 

Izložba će trajati od 6. svibnja do 19. svibnja 2016.g.
Za sva dodatna pitanja slobodno se javiti na art.kreativni.krk@gmail.com

  Medijski pokrovitelj

  Medijski pokrovitelj